Οι διαφώτιστες καλύψεις οροφών αποτελούν έναν ιδιαίτερο τομέα των μεταλλικών κατασκευών. Ενσωματώνονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό συνεισφέροντας στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου και αποδίδουν χώρους λειτουργικούς για χρήση.
Η εξέλιξη των δομικών υλικών και των συστημάτων παραγωγής επιτρέπουν πλέον τεχνικά άρτιες λύσεις με ιδιαίτερο φινίρισμα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Η βιομηχανία αλουμινίου έχει αναπτύξει εξειδικευμένα συστήματα που καθιστούν την συμβατική μεταλλική κατασκευή από χάλυβα ως απαρχαιωμένη με πολλά μειονεκτήματα. Μία σιδηροκατασκευή περιορίζεται στις τυποποιημένες διατομές χάλυβα, απαιτεί τρόχισμα- στοκάρισμα και βαφή για να αποδώσει τέλειο και λείο αποτέλεσμα, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί συντήρηση και τελικά εξανεμίζει το όποιο όφελος των οικονομικότερων υλικών λόγω του κόστους κατεργασίας και επιδιόρθωσης. Το πλεονέκτημα της αυξημένης αντοχής του χάλυβα σε σχέση με το μέγεθος αξιοποιείται μόνο σε μεγάλα ανοίγματα ή σε ιδιαίτερου σχεδιασμού αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία όμως τελικά πρέπει να επενδύονται με ξηρά δόμηση.

Στα διαφώτιστα υλικά κάλυψης περιλαμβάνονται όλα τα υλικά που επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό σε διάφορα ποσοστά. Στην κατηγορία αυτή έχουν ξεχωρίσει τα πολυκαρβονικά λόγω του μικρού βάρους τους και του φίλτρου UV που διαθέτουν. Διατίθενται σε διαστάσεις 2,10x6,00m και σε διάφορα πάχη 6-8-10-12-16-20-25mm με πολλές επιλογές στα τοιχώματα, στα χρώματα και στην επιδιωκόμενη θερμομόνωση. Οι εργοστασιακές προδιαγραφές τοποθέτησης επιβάλλουν την χρήση προφίλ αλουμινίου με ελαστικά παρεμβύσματα χωρίς διάτρηση (σημειακή στήριξη) του υλικού και με εξασφάλιση των ανοχών συστολής και διαστολής. Τα παραπάνω δεν είναι ευρέως γνωστά ή αποσιωπούνται σκόπιμα από ανειδίκευτους τοποθετητές προκειμένου να προσφέρουν μία οικονομική λύση με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το υλικό. Δεδομένου ότι οι ίδιες προδιαγραφές στήριξης ισχύουν και για τα κρύσταλλα, ενώ το κόστος για ένα αξιόπιστο πολυκαρβονικό δεν απέχει πάνω από 20% από τον αντίστοιχο υαλοπίνακα, θα πρέπει η επιλογή του να είναι πλήρως συνειδητοποιημένη και μόνο για λόγους βάρους ή μεγάλων ενιαίων καλύψεων. Οι εργοστασιακές εγγυήσεις εξαντλούνται σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης, έκθεσης και συντήρησης οπότε δεν έχουν πρακτικό όφελος στον τελικό χρήστη.

Η βιομηχανία υαλοπινάκων έχει εξελίξει το κλασικό γυαλί στο πιο αξιόπιστο υλικό διαφώτιστης κάλυψης. Οι ειδικές επιστρώσεις στα διάφορα επίπεδα διπλής υάλωσης ελέγχουν σε μεγάλη ποικιλία τα ποσοστά της προσπίπτουσας ακτινοβολίας και μειώνουν σημαντικά τις θερμικές απώλειες. Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν είναι οι ίδιοι που εφαρμόζονται στα ψυχρά βόρεια χαμηλής ηλιοφάνειας κλίματα με τα αντίθετα Μεσογειακά. Τα κύρια μεγέθη που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας για εφαρμογές στην Ελλάδα είναι:
 • Ηλιακός συντελεστής (g-Value), ή Solar Factor (SF): Αντιπροσωπεύει την συνολική ποσότητα ενέργειας που διέρχεται από την υάλωση, ως ποσοστό της συνολικής προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας. Ουσιαστικά υποδηλώνει το κατά πόσο θα εκδηλωθούν, ή όχι και πόσο έντονα φαινόμενα θερμοκηπίου.
 • Συντελεστής θερμοπερατότητας ή συντελεστής K, U-Value: Εκφράζει τον ρυθμό απώλειας θερμότητας σε Watt, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας υαλοπίνακα, για διαφορά ενός βαθμού, μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. 


Οι λύσεις μας:

Με την γνώση των παραπάνω σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε επεκτάσεις και επιλέγουμε εξειδικευμένα συστήματα της Brökelmann με ενεργειακούς υαλοπίνακες Pilkington, Saint-Gobain, Guardian στον κατάλληλο συνδυασμό ανάλογα με την χρήση.

    Το σύστημα αλουμινίου W50 Brökelmann είναι Γερμανικών προδιαγραφών με πιστοποιητικά και ελέγχους από το IFT Rosenheim. Είναι ένα θερμομονωτικό σύστημα που λειτουργεί με κολώνες, τραβέρσες, πολυαμίδιο, πλάκα πίεσης και καπάκι. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η θερμομόνωση μέσω ενός ενισχυμένου μονωτικού προφίλ υαλονημάτων το οποίο προσαρμόζεται στο εσωτερικό της κατασκευής. Έτσι το σύστημα W50 εξοικονομεί ενέργεια, επιτυγχάνοντας άριστο συντελεστή θερμοδιακοπής κατά DIN V 4108-4. Η κατασκευή ακολουθεί το DIN 4113 & το DIN 1055 ως προς την στατικότητα, καθώς και ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές της βιομηχανίας γυαλιού. Όλοι οι σύνδεσμοι αποτελούνται από ανοξείδωτο χάλυβα ή από αλουμίνιο. Με την βοήθεια προφίλ αποστατών ή και στεγανοποιητικών προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν γυαλί και πάνελ με πάχος από 24-38 mm. Το νερό οδηγείται ελεγχόμενα προς τα έξω μέσω επικαλυπτόμενων επιφανειών απορροής. Η καινοτόμος τεχνολογία Brökelmann με την άριστη συνεργασία των συστημάτων της, συνδυάζει αρμονικά την αισθητική ομοιογένεια και την λειτουργικότητα ενώ ο συνδυασμός W50 με παράθυρα και πόρτες RG75 & RG60 γίνεται με λειτουργικότητα, ομοιογένεια και κατασκευαστική απλότητα.

 • Πλάτος 50 mm.
 • Δυνατότητα πολλαπλών αισθητικών με διαφορετικές πλάκες πίεσης και καπάκια.
 • Θερμοπροστασία σύμφωνα με DIN V 4108-4.
 • Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, άριστη ηχομόνωση και απόλυτη στεγανότητα. 
 • Κολώνες στήριξης έως 230mm για κάλυψη ακόμη και των πιο ιδιαίτερων στατικών απαιτήσεων. 
 • Κάλυψη των τεχνικών προδιαγραφών για την χρήση γυαλιού και σύνδεσμοι από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα

Σχετικά με την πλαγιοκάλυψη επιλέγουμε το σύστημα RGB Brökelmann, ένα θερμομονωτικό ανοιγόμενο προφίλ τριών θαλάμων για μέγιστη θερμομόνωση. Ο σχεδιασμός των προφίλ, των εξαρτημάτων και όλων γενικά των υλικών του συστήματος βασίζεται στην σύγχρονη τεχνολογία και εναρμονίζεται στις οδηγίες και τα πρότυπα που ορίζουν τις θερμομονωτικές ιδιότητες των υλικών για την κατασκευή παραθύρων.


Οι τιμές του συντελεστή Uf των προφίλ και των συνδυασμών τους, έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 10077 και δίνονται σχεδιαστικά σύμφωνα με το πρότυπο DIN V 4108-4:2002. Η αεροπερατότητα των συνδέσεων και η υδατοστεγάνωση, σε συνθήκες καταιγίδας, των παραθύρων, ανταποκρίνονται στην κατηγορία έκθεσης C του προτύπου DIN 18055.

 • Θερμοπροστασία σύμφωνα με DIN V 4108-4. 
 • Μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. 
 • Άριστη ηχομόνωση. 
 • Απόλυτη στεγανότητα. 
 • Ιδανική συνεργασία με το υαλοπέτασμα W50, με τη χρήση ειδικού προφίλ κάσας.